Huidvisie Brabant behandelt patienten met ongewenste beharing met behulp van laserontharing of elektrische epilatie. Ontharing met behulp van een laser kan alleen ingezet worden bij donkere (zwarte) beharing. Veel lichaamsbeharing kan daarom perfect behandeld worden door laserontharing. Lasertherapie kan ook goed om cosmetische redenen ingezet worden.

Verschil IPL en laser
Hoewel beide systemen worden ingezet om beharing mee te behandelen zit er een groot verschil tussen beide methoden. De lichtflitsen die gebruikt worden bij IPL bestaan uit meerdere golflengtes. Hierdoor is deze niet alleen geschikt voor het behandelen van beharing, maar kan bijvoorbeeld ook ingezet worden bij het verwijderen van vaatjes.
Bij de laser wordt er slechts gebruik gemaakt van één golflengte, dé golflengte die het meest geschikt is voor het behandelen van beharing. Hierdoor is de behandeling effectiever dan bij IPL. Er hoeven daarom ook beduidend minder behandelingen gegeven te worden voor hetzelfde resultaat. De prijs van een laserbehandeling ligt vaak iets hoger dan bij IPL, vanwege de hogere waarde van de apparatuur.

De werking van de laser
Huidvisie Brabant maakt gebruik van een professionele laser die bijzonder geschikt is om beharing definitief te verwijderen. De geconcentreerde lichtbundel uit de laser wordt door melanine (pigment van de haar/huid) geabsorbeerd in de huid en omgezet in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat het haarzakje vernietigd wordt. Dit gebeurt met korte pulsen. De huid wordt hierdoor ook maar heel even verwarmd. Daarnaast wordt de huid ook gekoeld door het koelsysteem in de kop van de laser. Doordat de laser alleen werkt op de melanine wordt er gericht gewerkt en omliggend weefsel niet behandeld. De beharing moet hierdoor wel pigment bevatten. Grijze of witte beharing kan daardoor niet met behulp van laserontharing behandeld worden. Voorwaarde is ook dat de omliggende huid niet donkerder of even donker is dan de beharing.

De behandeling
De beharing die er op het moment van de behandeling nog zit, al zijn deze maar een paar millimeter lang, worden afgeschoren. Hierdoor wordt de warmte gelijk diep naar het haarzakje geleidt en raakt er geen warmte aan de oppervlakte verloren. In tegenstelling tot elektrische epilatie wordt een heel gebied per puls behandeld. De behandelduur kan hierdoor verschillen van enkele minuten tot 1-2 uur. Wanneer er grote gedeelten behandeld worden of wanneer de beharing ver uit elkaar ligt zal de huid afgetekend worden. Op die manier zal er niks overgeslagen kunnen worden.
De behandeling is niet geheel pijnloos, maar vrijwel altijd goed te verdragen. Doordat gewerkt wordt met korte pulsen, zijn het ook telkens maar korte momenten waarin de huid gevoelig is. Na de behandeling kan de huid er erythemateus (rood) uitzien en folliculair oedeem (vochtophoping rondom de haarfollikel) bevatten. Dit is een normale reactie van de huid en dit trekt meestal na een aantal uur weg.

Groeifasen en herstellend vermogen
Na ongeveer 1 à 2 weken vallen de haren uit. De beharing lijkt verdwenen. Helaas is een haar na één behandeling niet definitief verwijderd. Dit heeft met de verschillende groeifasen van de haar te maken en het herstellend vermogen van het lichaam. Tijdens het intakegesprek zal dit duidelijk uitgelegd worden. Na elke behandeling komen er steeds minder haren terug en zijn deze vaak ook dunner dan de voorgaande keer. Er zullen dus meerdere behandelingen nodig zijn.

Resultaat
Uiteindelijk zal de beharing tot wel 90% afnemen. Toch kan er geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt.
Dit omdat er in de toekomst altijd weer nieuwe haren kunnen ontstaan, zoals tijdens de overgang en door het gebruik van bepaalde medicijnen. In veel  gevallen zijn daarom, nadat het behandelresultaat is behaald, onderhoudsbehandelingen nodig.

Belangrijke punten
Onderstaande punten zijn belangrijk voor een goede behandeling:

Tijdens de behandelingen door mogen de haren niet geharst, geëpileerd of er op een andere  manier uitgetrokken worden. Wanneer er geen beharing aanwezig is, kan er niet behandeld worden. Wel mogen de haren geknipt of geschoren worden of mag ontharingscrème gebruikt worden.

Gebruik ten minste 6 weken voor de eerste en 6 weken na de laatste behandeling UVA- en UVB bescherming. Vermijd zonlicht, zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes om pigmentverschuivingen te voorkomen. Indien de huid toch zongebruind is zal er niet behandeld kunnen worden.

Thuisadviezen en tips
Volg onderstaande adviezen en tips op om de genezing van de huid te bevorderen:

Bij erytheem (roodheid), folliculair oedeem (vocht rondom de haarfollikel) en jeuk mag gekoeld worden met ijsblokjes, een coolpack of mag gebruik gemaakt worden van een kalmerende gel (zoals aloe vera gel).

Vermijd de sauna tot 24 uur na de behandeling om de huid de kans te geven al de warmte te verliezen.

Gebruik geen vette crèmes en geen zeep tot de huid rustig is en zijn warmte kwijt is geraakt.

Vergoeding
Laserontharing in het gelaat wordt bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding en ga na wat de hoogte is van het budget.