Glycolzuur is een verzamelnaam voor een reeks organische zuren. Zij komen bijvoorbeeld voor in fruit en worden daarom ook wel fruitzuren genoemd. Een glycolzuur kan gebruikt worden als aanvulling tijdens een acnebehandeling maar ook ingezet worden bij restacne of littekens.

De werking
De meest voornaamste werking van een glycolzuur is:

Hydraterende werking:
Het zuur verhoogt de waterbindende capaciteit in de hoornlaag (bovenste laag cellen van de huid), zodat de huid is staat is meer vocht vast te houden.

Keratolytische werking:
De bovenste huidlagen schilveren versneld af.

Exfolierende werking:
Het afstoten van de (bovenste)huidcellen.

Anti-oxidante werking:
Het zuur heeft een ontstekingsremmende werking.


Wanneer wordt een glycolzuurpeeling toegepast?
Er zijn verschillende indicaties om een glycolzuur bij toe te passen:

Actieve acne
Wanneer een glycolzuur wordt toegepast bij acne heeft het als doel om de huid iets dunner te maken. Hiervoor zorgt de keratolystische en exfoliërende werking. Hierdoor kan talg makkelijker via het talgklierkanaal naar buiten waardoor er minder talgophopingen ontstaan. Door de anti-oxidante werking zullen onzuiverheden ook minder snel ontsteken.

Restacne (littekens ten gevolge van de acne)
Het glycolzuur stimuleert de celdeling van de huid waardoor littekens kunnen vervagen.

Littekens/grove poriën
Ook wanneer men geen acne heeft gehad, maar toch wat onregelmatigheden in de huid heeft, kan een glycolzuurpeeling ingezet worden. De werking is dan hetzelfde als bij restacne.


Verschillende concentraties
De concentraties glycolzuur die in de praktijk van de huidtherapeute worden toegepast zijn 50% en 70%. Aan de hand van de frequentie van behandeling, de reactie van de huid en het gewenste resultaat zal het percentage door de huidtherapeute gekozen worden. Daarnaast kan een ondersteunende thuisbehandeling noodzakelijk zijn. In de praktijk wordt een lagere percentage verkocht van 10% glycolzuur welke is opgenomen in een crème. Deze thuisbehandeling kan het effect van de behandelingen door de huidtherapeute vergroten, waardoor er eerder resultaat wordt gezien.

Vergoeding
Het gebruik van een glycolzuurpeeling wordt bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding en ga na wat de hoogte is van het budget.