Voor het behandelen van acne zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Dit hangt af van de ernst van het acne, de reactie van de huid op de behandeling en de verwachting van de patiënt. Tijdens het intakegesprek wordt samen met de patiënt het behandelplan besproken. Vaak wordt het behandelplan tussentijds aangepast.

De behandeling
Een behandeling bestaat uit een oppervlakte reiniging van de huid, gevolgd door een dieptereiniging waarbij alle onzuiverheden op een steriele wijze worden verwijderd. De huidtherapeute gebruikt hiervoor een klein steriel naaldje. Op die manier raakt de huid zo min mogelijk beschadigd.

De huidtherapeute kan, in overleg met de patiënt, ervoor kiezen om een glycolzuurpeeling/AHA aan te brengen. Dit wordt alleen in de wintermaanden toegepast.
Daarna wordt de huid voorzien van een verzorgende crème/gel.
Daarnaast geeft de huidtherapeute ook productadvies  om de huid ook thuis zo goed mogelijk te behandelen. Dit is belangrijk om terugkeer van acne zo veel mogelijk te vermijden.

Voorkomen is beter dan genezen
Door het toepassen van acnetherapie verklein je de kans op het ontstaan van (grote) ontstekingen die voor verlittekening kunnen zorgen, ook wel restacne genoemd. Deze littekens zullen niet uit zichzelf verdwijnen.  Acnetherapie geeft daarom ook op langere termijn resultaat.

Thuisadviezen en tips
Het is verstandig om onderstaande adviezen en tips op te volgen.

Tips met betrekking op het reinigen van de huid:

Reinig de huid dagelijks, bij voorkeur ’s avonds en indien nodig ook in de ochtend.

Het is aan te raden een reiniging te gebruiken welke door de huidtherapeute is aangeraden.

Reinig de huid niet met zeep of met te sterke reinigers op basis van alcohol, dit droogt de huid uit en zal de acne op langere termijn verergeren.

Reinig de huid dezelfde dag van de behandeling niet om overmatig reinigen te voorkomen.

Gebruik gemiddeld 1x per week peeling/scrub. De huidtherapeute kan de juiste peeling adviseren.


Tips met betrekking op het gebruik van make up:

Gebruik het liefst geen foundation om obstructie van het talgklierkanaal te voorkomen.

Gebruik alleen producten op waterbasis, zoals make-up of zonnebrand.

Verwijder make-up elke avond, bij voorkeur met een door de huidtherapeute geadviseerd product.

Gebruik de dag van de behandeling geen make up zodat de huid goed kan genezen.


Overige tips:

Eet en leef gezond.

Krab en knijp zelf niet aan de puistjes, dit om littekenvorming en (grotere) ontsteking te voorkomen.


Vergoeding
Acnetherapie in het gelaat wordt bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding en ga na wat de hoogte is van het budget.


Glycozuurpeeling / AHA
Glycolzuur is een verzamelnaam voor een reeks organische zuren. Zij komen bijvoorbeeld voor in fruit en worden daarom ook wel fruitzuren genoemd. Een glycolzuur kan gebruikt worden als aanvulling tijdens een acnebehandeling maar ook ingezet worden bij restacne of littekens.

De werking
De meest voornaamste werking van een glycolzuur is:

Hydraterende werking:
Het zuur verhoogt de waterbindende capaciteit in de hoornlaag (bovenste laag cellen van de huid), zodat de huid is staat is meer vocht vast te houden.

Keratolytische werking:
De bovenste huidlagen schilferen versnelt af.

Exfolierende werking:
Het afstoten van de (bovenste) huidcellen.

Anti-oxidante werking:
Het zuur heeft een ontstekingsremmende werking.

Wanneer wordt een glycolzuurpeeling toegepast?
Er zijn verschillende indicaties om een glycolzuur bij toe te passen:

Actieve acne
Wanneer een glycolzuur wordt toegepast bij acne heeft het als doel om de huid iets dunner te maken. Hiervoor zorgt de keratolystische en exfoliërende werking. Hierdoor kan talg makkelijker via het talgklierkanaal naar buiten waardoor er minder talgophopingen ontstaan. Door de anti-oxidante werking zullen onzuiverheden ook minder snel ontsteken.

Restacne (littekens ten gevolge van de acne)
Het glycolzuur stimuleert de celdeling van de huid waardoor littekens kunnen vervagen.

Littekens/grove poriën
Ook wanneer men geen acne heeft gehad, maar toch wat onregelmatigheden in de huid heeft, kan een glycolzuurpeeling ingezet worden. De werking is dan hetzelfde als bij restacne.

Verschillende concentraties
De concentraties glycolzuur die in de praktijk van de huidtherapeute worden toegepast zijn 50% en 70%. Aan de hand van de frequentie van behandeling, de reactie van de huid en het gewenste resultaat zal het percentage door de huidtherapeute gekozen worden. Daarnaast kan een ondersteunende thuisbehandeling noodzakelijk zijn. In de praktijk wordt een lagere percentage verkocht van 10% glycolzuur welke is opgenomen in een crème. Deze thuisbehandeling kan het effect van de behandelingen door de huidtherapeute vergroten, waardoor er eerder resultaat wordt gezien. 

Vergoeding
Het gebruik van een glycolzuurpeeling wordt bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding en ga na wat de hoogte is van het budget.