Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is hierbij sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Meestal komt lipoedeem voor in de benen, waarbij deze veel groter van omvang zijn dan de rest van het lichaam. Typerend is dat het alleen voor komt bij vrouwen.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Het is niet altijd bekend hoe lipoedeem ontstaat. Vaak beginnen of verergeren de klachten rondom de puberteit of na een zwangerschap. Daarbij speelt in veel gevallen erfelijkheid een grote rol. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt lipoedeem niet ontwikkeld door te veel eten. Afvallen kan in sommige gevallen de klachten wel verminderen maar zal de ziekte niet genezen.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

 

Wat zijn de klachten?

Hoewel het ontstaan van lipoedeem niet altijd duidelijk is, zijn in veel gevallen de klachten wel herkenbaar:
O De benen (en armen) zijn veel groter van omvang dan de rest van het lichaam
O De voeten zijn nooit aangedaan
O Een zwaar, vermoeid gevoel in de benen
O Heel gevoelige benen, vooral aan de binnenzijde van de knie
O Snel ontwikkelen van blauwe plekken
O Bewegingsbeperkingen doordat de benen tegen elkaar aan wrijven
O Gewrichtsproblemen, vooral bij de knie
O Cellulitus (sinaasappelhuid)

Combinatie met lymfoedeem

Wanneer er sprake is van lipoedeem kan zich in de loop der tijd ook lymfoedeem ontwikkelen. De overmatige aanwezigheid van vetcellen belemmert namelijk de vochtafvloed van het lymfestelsel. Deze combinatie komt eerder voor bij ernstiger lipoedeem, wanneer het lipoedeem niet behandeld wordt of indien er sprake is van overgewicht.

Tips

Hoewel lipoedeem niet te genezen is kunnen onderstaande tips de klachten wel verminderen:
O Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Goede sporten: Wandelen, zwemmen en bewegen onder deskundige begeleiding Minder goede sporten: Sporten dit leiden tot overbelasting of sporten met veel  plotselinge bewegingen zoals tennis.
O Afvallen; Ook wanneer het aangedane gebied niet afneemt is het verstandig om eventueel overgewicht in de rest van het lichaam te verminderen.
O Vermijd extreme kou en warmte
O Verzorg de huid goed. De huidtherapeute kan u hierin adviseren.
O Stevige massages zijn, behalve dat deze pijnlijk kunnen zijn, niet goed voor het weefsel. 

De behandeling

Lipoedeem wordt in de praktijk behandelt met LPG endermologie, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen en compressiebroeken. Wanneer er daarnaast ook sprake is van lymfoedeem (vocht) zal de behandeling aangevuld worden met pneumatische compressietherapie en manuele lymfedrainage.

De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het gebied beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies met één of meerdere behandelmogelijkheden.