Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is hierbij sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Meestal komt lipoedeem voor in de benen, waarbij deze veel groter van omvang zijn dan de rest van het lichaam. Typerend is dat het alleen voor komt bij vrouwen.

Hoe ontstaat lipoedeem?
Het is niet altijd bekend hoe lipoedeem ontstaat. Vaak beginnen of verergeren de klachten rondom de puberteit of na een zwangerschap. Daarbij speelt in veel gevallen erfelijkheid een grote rol. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontwikkel je geen lipoedeem door te veel eten. Afvallen kan in sommige gevallen de klachten wel verminderen maar zal de ziekte niet genezen. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Wat zijn de klachten?
Hoewel het ontstaan van lipoedeem niet altijd duidelijk is, zijn in veel gevallen de klachten wel herkenbaar:

De benen zijn veel groter van omvang dan de rest van het lichaam.

De voeten zijn nooit aangedaan.

Een zwaar, vermoeid gevoel in de benen.

Heel gevoelige benen, vooral aan de binnenzijde van de knie.

Snel ontwikkelen van blauwe plekken.

Bewegingsbeperkingen doordat de benen tegen elkaar aan wrijven.

Gewrichtsproblemen, vooral bij de knie.

Cellulitus (sinaasappelhuid).


Combinatie met lymfoedeem
Wanneer er sprake is van lipoedeem kan zich in de loop der tijd ook lymfoedeem ontwikkelen. De overmatige aanwezigheid van vetcellen belemmert namelijk de vochtafvloed van het lymfestelsel.

Deze combinatie komt eerder voor bij ernstiger lipoedeem, wanneer het lipoedeem niet behandeld wordt of indien er sprake is van overgewicht.

Tips
Hoewel lipoedeem niet te genezen is kunnen onderstaande tips de klachten wel verminderen:

Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Goede sporten: Wandelen, zwemmen en bewegen onder deskundige begeleiding. Minder goede sporten: Sporten dit leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (zoals tennis).

Afvallen; Ook wanneer het aangedane gebied niet afneemt is het verstandig om eventueel overgewicht in de rest van het lichaam te verminderen.

Vermijd extreme kou en warmte.

Verzorg de huid goed. De huidtherapeute kan u hierin adviseren.

Stevige massages zijn, behalve dat deze pijnlijk kunnen zijn, niet goed voor het weefsel.

De behandeling
De huidtherapeute zal tijdens een vrijblijvend intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en kijken naar en voelen aan uw benen.

Indien besloten wordt over te gaan op behandeling zal de behandeling van lipoedeem bestaan uit endermologie en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen.

Indien er ook sprake is van een combinatie met lymfoedeem wordt de behandeling gecombineerd met oedeemtherapie.