Gerstekorrels zijn stugge witte talgophopingen net onder de huid en worden ook wel milia’s genoemd. Ze komen vaak voor in het gelaat en vooral rondom de ogen, op de neus en wangen. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen en zijn onschuldig van aard.

Hoe ontstaan gerstekorrels?
Het is niet altijd precies duidelijk waardoor gerstekorrels ontstaan. Vermoedelijk ontstaan ze door een te sterke verhoorning van de huid in combinatie met een vochtarme huid. Als gevolg daarvan ontstaat er een verstopping van de talgklieruitgangen.
Gerstekorrels gaan niet gepaard met ontstekingen, zoals bij acne vaak wel het geval is.

Tips
Wanneer de aanleg aanwezig is om gerstekorrels te ontwikkelen is het lastig om ze te voorkomen. Toch kunnen onderstaande tips hier wel aan bijdragen: 

Gebruik  een goede hydraterende crème . Gerstekorrels ontstaan vaker in een vochtarme huid. De huidtherapeute kan je adviseren welke crème geschikt is voor jouw huidtype.

Drink genoeg (water) op een dag om de vochtbalans van het lichaam op peil te houden.

Scrub 1 keer per week het gelaat om de dode huidcellen te verwijderen. Doe dit niet rondom de ogen omdat de huid hier dun en kwetsbaar is. De huidtherapeute kan je een scrub adviseren.


De behandeling
De huidtherapeute zal tijdens een vrijblijvend intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en kijken naar uw huid.

Indien besloten wordt over te gaan op behandeling zal de behandeling van  gerstekorrels bestaan uit het verwijderen van de gerstekorrels.