Acne littekens zijn littekens ten gevolge van acne. Dit wordt ook wel restacne genoemd. Restacne uit zich meestal in oneffenheden aan de huid, grove poriën en in sommige gevallen in diepere ‘putjes’. Deze oneffenheden kunnen in de loop der jaren  wel iets minder zichtbaar worden, maar helemaal verdwijnen zullen ze uit zichzelf niet snel.

Hoe ontstaat restacne?
Restacne kan al ontstaan wanneer de acne nog actief is. Veelal zijn deze littekens ontstaan na (grote) ontstekingen, wanneer het puistje al lang in de huid aanwezig is of door het krabben aan puistjes. Toch is hier niet altijd een verklaring voor te vinden. De ene huid geeft eerder verlittekening dan de andere huid.

Tips
Onderstaande tips kunnen er aan bijdragen om de kans op littekens bij actieve acne te verkleinen. Toch zal de ene huid eerder verlittekening vertonen dan de andere huid en kan het niet altijd voorkomen worden.

Krab of pulk zelf niet aan de puistjes. Hierdoor wordt de ontsteking vaak groter en neemt de kans op het ontstaan van een litteken toe.

Reinig het gelaat elke avond, bij voorkeur ’s avonds. Obstructie van de talgklier wordt hierdoor verminderd en het aantal bacteriën op de huid verkleid.

Het is verstandig om bij actieve acne tijdig acnetherapie in te zetten. Hierdoor kunnen de onzuiverheden op een professionele manier verwijderd worden en verklein je de kans op verlittekening. Vooral wanneer de huid veel ontstekingen vertoont.

De behandeling
De huidtherapeute zal tijdens een vrijblijvend intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en kijken naar uw huid.

Indien besloten wordt over te gaan op behandeling zal de behandeling van restacne bestaan uit het toepassen van een glycozuurpeeling.