Acne

Acne is een aandoening aan de talgklieren en is een veel voorkomende huidaandoening. Het komt het meest voor op plaatsen waar talgklieren veelvuldig aanwezig zijn zoals in het gezicht, maar ook op de rug en de borst. Hoewel acne het meest voorkomt tijdens de puberteit, kan acne zich op elke leeftijd uiten.

Hoe ontstaat acne?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van acne:
O Een verhoogde talgproductie
O Een stoornis in het verhoorningsproces en daardoor verstopping van het talgklierkanaal
O Bacteriegroei in de talgklieren (propionibacterium acnes)

Daarnaast zijn hormonale veranderingen ook van invloed voor het ontstaan en/of verergeren van acne. Vandaar dat acne veelal voor komt tijdens de puberteit. Maar ook wanneer vrouwen stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil kan het acne toenemen. Overige factoren die van invloed kunnen zijn: stress, druk en/of wrijving op de huid, roken, geneesmiddelen, overmatig krabben en uitknijpen, genetische factoren, sterke klimaatwisselingen en contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica.

Verschillende vormen

Acne kan zich uiten in verschillende ontsierende verstoppingen en/of ontstekingen:
O Comedonen/black heads: (A)                    Zwarte bultjes, ook wel mee-eters genoemd
O White heads: (B)                                            Witte bolletjes onder de huid, beter te zien wanneer de huid gespannen wordt
O Pustels: (C)                                                      (Pijnlijke) rode ontstekingen met een witte kop
O Cysten/noduli: (D)                                         (Grote) pijnlijke onderhuidse ontstekingen die gemakkelijk littekens vormen
O Restacne:                                                         Littekens ten gevolge van acne

De vorm van acne kan bij iedere patiënt verschillen. De meest voorkomende vorm van acne is acne vulgaris (jeugdpuistjes).

De behandeling

Acne wordt  behandeld met acnetherapie of een chemische peeling. Vaak zal een combinatie van beiden therapieën geadviseerd worden voor een optimaal resultaat. De huidtherapeute zal tijdens het intakegesprek een anamnese (vraaggesprek) met u afleggen en het gebied beoordelen. Hieruit volgt dan een behandeladvies met één of meerdere behandelmogelijkheden.